de ziel van de plek

Nieuws

Geluidwerend scherm langs Nollenweg Alkmaar

Het Geluidwerend scherm langs de Nollenweg in Alkmaar is in drie weekenden in juli 2016 gerealiseerd.

Voor de gemeente Alkmaar ontwierp Antony Marcelis, samen met WTOP en aannemingsbedrijf K. Dekker B.V., een geluidwerende voorziening langs de Nollenweg in Alkmaar. Dit ontwerp is gekozen uit een vijftal ingediende voorstellen. Het scherm is noodzakelijk voor de realisering van ruim 30 woningen ter plaatse van voormalige portvelden. Het scherm ligt op lager gelegen gronden tussen twee duinenrijen.

Zowel de situering als de noodzaak voor de gewenste woningen betekende dat het scherm een geforceerde voorziening in het landschap is. Gekozen is voor een 8m hoog cortenstaal scherm, dat licht achterover helt. De bovenste twee meter is van glas, zodat de overgang naar de lucht en de kronen van de er achterstaande bomensingel verzacht wordt. Het scherm is gekarteld: om de twee meter is een horizontale kartel die de horizontale lijnen in het wegprofiel benadrukken. Bij de oprit naar de provinciale rijweg is het scherm nog laag en loopt geleidelijk op naar 8m. Voor het scherm komt een rij krentenbomen die tot maximaal 5 m hoog reiken. Op deze manier ontstaat een scherm dat in de tijd zich positief ontwikkeld en ook gedurende de seizoenen een ander beeld toont.

Bij de realisatie is gebruik gemaakt van geprefabriceerde delen van het scherm. De krentenboompjes waren in de herfst van 2015 in potjes geplant, zodat ze in juli langs scherm aan te planten zonder terugslag in de groei. De aanleg in drie weekenden betekende dat het verkeer op de Nollenweg slechts beperkte hinder had tijdens de aanleg.

http://www.kdbv.nl/nollenweg/Nieuws/Project/Afronding_geluidswal_Nollenweg

https://youtu.be/xI47cYL8j3Q